måndag 27 juni 2011

Mera sten och trappor

Bor man på en sluttningstomt så blir det en del trappor - det får man räkna med. Jag håller för det mesta på att kånkar omkring med sten och betong och har inte så mycket tid över till att blogga. Men..., här kommer några bilder från maj/juni-projekten.

Till att börja med vill jag visa en rabatt som jag anlade i höstas strax innan snön kom.
I början på juni kunde jag konstatera att alla blommor och buskar jag planterat tagit sig riktigt bra. Det är vingad benved samt lavendel en cypress och 5 trädgårdspraktry.

Idag tog jag ett kort på samma rabatt - alltså bara tre veckor senare -och kan se att det har vuxit riktigt ordentligt.
Formen på den här rabatten är alltså cirkelformad där grusgången skär in som ett hörn. I mitten har jag gjort en rundel av smågatsten. Orsaken till att det blev så här beror på att det saknades ett par storgatstenar när jag skulle färdigställa kanten till grusgången. De smågatstenar jag fått över fick därför komma till användning.

Men det var ju trappor jag skulle skriva om...!
Mitt pågående projekt är alltså en trätrappa som skall bli ett hjälpmedel att ta sig upp för en sandslänt som är oerhört brant - brantare än rasvinkeln. Det innebär att det inte går att röra slänten med minre att sand rasar.
Här har jag gjort i ordning en gjutform sängst ned vid altanen. I denna betongkant har jag gjutit in två stolpskor.
Att bara bygga trappan kommer att innebära att sanden kommer att sakta men säkert rasa ned på ock över kanten och det vill jag inte. Därför har jag lagt kullersten under trappan och säkrat fast dem genom att blanda cementpulver och sand som jag sedan vattnat.
För att komma upp med stenarna så bygger jag trappan samtidigt. Det kommer att bli ca 17 steg och jag kommer att ta mig upp till tomtens högsta punkt via denna trappa. Men i kväll är det alldeles för underbar sommarkväll och vacker fågelsång så jag har inte hjärta att sätta igång sågen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar