tisdag 10 oktober 2017

Gästrummet

Från sovsal till gästrum

Vårt hus är inte stort - 80m2 boyta ursprungligen. Det innebär att det förutom ett badrum endast finns två sovrum på övervåningen. Alla rum med snedtak.
Det ena sovrummet har vi lagt beslag på som "master bedroom" och det andra rummet får fungera som gästrum.

När vi fick tillträde till huset var det detta rum som var fräschast och minst inrökt. Visserligen läckte taket och innertaket var rejält skadat och det regnade in. Vi gjorde i ordning detta rum till sovsal under det första året medan vi rev ur de andra rummen under renoveringen.
Vi gjorde det så mysigt som vi kunde men det blev en kombination av sovsal, klädkammare och förråd.

Efter årsskiftet 2016/2017 bestämde vi oss för att äntligen göra något åt det stackars misshandlade rummet. Då hade vi precis haft rummet fullt med barn och barnbarn över jul och nyår. När de tackat för sig och åkt hem så såg det ut så här.
Alkoven var ganska mysig trots 80-talstapeter och temporära lösningar

Våningssäng som rymmer massor med barnbarn

Tavlor på väggarna - ett försök att byta spår av fönsterbyte och trasiga tapeter

Vi spottade i nävarna och tog fram kofot och andra rivningsverktyg. Ut med plastmatta, spånskivegolv och tapetlager.
Det visade sig att undergolvet var riktigt OK i detta rum. All spik ur och planen blir att måla golvet.

Ursprungligen fanns det ett vanligt fönster. Eftersom vår tillbyggda glasveranda behöver lite taklutning så fick vi sätta igen detta fönster och valde att sätta in två små fönster istället. Det kan tyckas lite märkligt att få källarrummskänsla i övervåningen, men det blir ett fullgott ljusinsläpp.

Det blev många timmars rivande, slipande och spacklande och spikande av lister och annat.
Planen var att byta ut hela innertaket. Men..., det var lite det som gjorde att vi inte riktigt orkade ta tag i renoveringen av rummet. Jag bestämde mig därför att göra ett försök att reparera vattenskadan i taket.
Detta var den största skadan och här droppade vattnet in när det regnade och vi fortfarande hade det gamla plåttaket. Sen ett år tillbaka är yttertaket bytt och det finns ingen möjlighet för vatten att tränga in - så skadan kan inte bli större.

Remsor och spackel i omgångar gav slutligen detta resultat. Jag nöjde mig med det och täckte så småningom innertaket med takfärg.
Så här ser det ut idag.

Samma tapet som köket och så småningom hallen. Dubbelsäng samt en enkelsäng för gäster. Fönster och speglar som ger en illusion om hörnfönster och blå himmel i vinkel dagtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar