lördag 25 februari 2017

Badrummet i tornet

Det gamla badrummet
Visserligen var golvytan i badrummet väl tilltagen. Både badkar, varmvattenberedare och tvättmaskin fick plats. Men..., det fanns en del att önska:
- väggar och golv bestod av väl inrökta plastmattor.
- det var snedtak i hela badrummet
- det enda lilla fönster som fanns vette mot väster och den fina sjöutsikten kunde inte ses inifrån huset
- toaletten läckte

Vi bestämde oss för att vi skulle ha ståhöjd i större delen av badrummet.
Istället för att bygga en takkupa valde vi att bygga ett torn - det skulle ge ett vackrare hus och en rejäl rymd i badrummet och massor med ljusinsläpp.
Nu: Så här blev badrumme

Före: Badrummet som det såg ut från början

Före: Badrummet med snedtak
Fram med släggan
I samband med husets tak- och panelbyte och den stora renoveringen så startade byggandet av tornet i mars 2016.

Taket i badrummet rivs


Badrummet rivet - då blev det till att ta utedasset i besittning och sköta tandborstning och handtvätt i köket. På mornarna innan vi stack till jobbet fick vi bada i sjön. Nisse kallade det för att "skrikbada" och det var verkligen ett passande uttryck - det var inte mer än +10 grader i vattnet.

Tornet på gång
Renoveringen innebar att vi i princip petade på allt - så badrummet fick byggas lite då och då när det fanns hantverkare och passade in i övrigt.

Tornet börjar ta form
Enligt plan hade jag bara tänkt att ha tre fönster i tornet. När väl tornet kom på plats och jag markerat på vilken höjd fönstren skulle sitta insåg vi att det skulle bli lite väl mycket väggyta ovanför fönstren. Av misstag hade jag gjort en felbeställning av fönster till burspråk och torn så att jag av misstag fått 7 fönster som var 100 cm höga istället för 140 och som jag ej fick reklamera. Dessa kom nu väl till pass och fem av dem fick plats högst upp i tornet för extra ljusinsläpp.
Extrafönstren på plats
Torntaket byggdes hos en plåtfirma och lyftes så småningom på plats med en lyftkran efter att först ha defilerat genom bygden på ett lastbilsflak. Därefter kunde vi fortsätta med badrummet.


Golvet på plats

Redan nu kan vi se hur bra ljusinsläppet blir

Att riva i ett gammalt hus är som att läsa en historiebok. Här dök det upp lite panel som förmodligen är gammal återanvänd panel som använts som underlag när huset byggdes.
Invändigt arbete
Sen var det dax att isolera och beklä väggar och tak med först mdf och därefter gips. Många vinklar blev det och en tålmodig snickare fick flänga upp och ned för en stege åtskilliga gånger för att få det klart.
Gipset

Som sagt - massor med skumma vinklar och mått


Att välja kakel var inte lätt. Jag hade tänkt mig en träimitation. Väl hos plattsättaren ångrade jag mig och vi kompromissade fram en lösning som jag är väldigt nöjd med. Dock inte plattsättaren som slet sitt hår då han fick kapa eländigt tjocka 60x60 klinker. Så här med facit i hand kanske dessa stora plattor inte var helt lämpade för så mycket vinklar och vrår.

Målning
Men..., först spackling, slipning och inomhus målning i tak och torn. En balansakt som pågick flera dagar och som jag utförde själv.

Det gällde att hålla balansen

Målning pågår

till slut blev jag klar - precis i tid innan plattsättarna var på plats
Fuktspärr
Plattsättarna hade en förskräckligt lång procedur då de höll på att ordna med fuktspärr efter konstens alla regler. Jag hade ingen aning om att det var så omständligt att renovera ett badrum nu för tiden.

Värmeslingor gjöts in i golvet och vi fick inte gå på det på ett antal dagar för att inte skada elkablarna av misstag
Golvet flytspacklades ovanpå golvvärmen. Fuktspärr åker upp på väggarna.

Klinker
Så var det då äntligen dax för plattsättning!
De gråa 60x60 plattorna var inte helt lätta att handskas med för de tålmodiga plattsättarna. Men..., de gjorde ett bra jobb.
Det kändes som om plattsättarna satte plattorna lite random - men till slut var alla väggar täckta.

Plattorna var så tunga så fixet orkade inte hålla dem kvar på väggen. Plattsättarna behövde sätta motvikt och stöd för att de skulle hålla sig kvar.
Arbetet fortskred....

Golvet blev lagt

En fris i mörkare grått lades längs väggarna
Så småningom satt alla plattor på plats. En neutral grå fog valdes. Våtrumssilikon blev sista insatsen av plattsättarnas arbete.

El och vatten
Så blev det då äntligen dax att släppa in elektriker och rörmokare för att färdigställa.
Alla rör är utanpåliggande. Passar fint till den ruffa klinkern samt..., vi behöver inte vara oroliga om vattenläckor uppstår. Då kan vi se dem.
Det funkar!
Äntligen - badkar, toalett och handfat på plats.Dagen då toaletten monterades och fungerade firades med ett låååååångt toalettbesök!
Spegel, handdukskrokar och lådor på plats.
Nu kan vi äntligen börja använda badrummet igen. Varmvattenberedaren har förpassats till källaren. Tvättmaskinen har fått plats i hörnet av badrummet. Det finns visserligen en del kvar att göra men vi pillar vidare under hösten och del på del faller på plats.

Badkaret är 180 cm långt och rymmer 2 personer om man är sams
Vem kan motstå ett bubbelbad!

Till advent satte vi upp adventsstjärnor i tornet. Jag har en förhoppning om att hitta en stor kristallkrona som ska få pryda tornet.


Det tog lite tid - men äntligen är också duschväggarna på plats


Jag har flera gånger fått frågan "Vad har ni egentligen där uppe i tornet?"
Ja nu vet ni svaret - ett badrum med 9 fönster!
Badrummet i tornet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar