tisdag 14 augusti 2012

Ny stödmur av lecablock växer fram ...

Äntligen semester!!! Jag har visserligen haft 3 veckor redan strax efter midsommar men dessvärre blev det inget trädgårdsarbete då. De veckorna bestod av
   1) åldringsvård (pappa fyllde 85 och skulle flytta till en lägenhet),
   2) regn, och
   3) en förkylning samt influensa för egen del.
Så..., nu är det äntligen dax att sätta igång med årets projekt - en ny stödmur mitt emot garaget!!
(Dessvärre har min kamera havererat så bilderna är lite suddiga. Men kisa med ögonen så kanske ni ser vad de föreställer;-)  )

Hur får man muren att inte välta???
Egentligen behöver jag en 1 meter hög och ca 10 meter lång rak mur som ska motfyllas. I teorin är det ju jätte-enkelt. Att bara bygga en mur rätt upp och ned kommer att sluta med att muren sakta men säkert kommer att luta utåt av jordtrycket bakom muren och inom ca 5-10år så har den garanterat rasat.
Min filosofi är att bygga lecamurar som ska motfyllas i zig-zag. I det här fallet så blir det två L som jag armerar ihop. På detta sätt så ska de förhoppningsvis stötta varandra och jag bör slippa problem med att muren på sikt lutar utåt av jordtrycket.


Platta
Redan för ett par veckor sedan hade jag mätt och grävt samt gjutit en platta i betong som jag armerade ordentligt. Plattan gjorde jag ca 50 cm bred och ca 15 cm hög. Plattan kommer att ligga under mark.
När jag gjöt plattan använde jag vanlig standardcement som jag blandade med sanden som fanns på plats. (Ska bara tillägga att den innehåller absolut ingen jord - ren sand alltså. Men..., på plats finns det en del sten i sanden som jag också lät komma med i blandningen som ballast). Blandningen jag gjorde var 1 del cement och 4 delar sand.

Första varvet lecablock
Trots att jag varit noga med att få plattan absolut i våg så är det första varvet lecablock det som är svårast att få i våg. Jag har använt mur & putsbruk C då jag har murat lecablocken. Det står på påsen hur mycket vatten som ska tillsättas. Det viktiga med murbruket är att det blandas länge så att man får en smidig konsistens- ungefär som messmör.  Lecablocken ska vara dränkta med vatten så de inte suger ur vattnet ur murbruket för snabbt. Använd riktsnöre och vattenpass och se till att de ligger i våg och rakt. Första varvet murade jag i lördags men sen tog både putsbruk, lecablock och armeringsjärn slut. Igår lånade jag en släpkärra och storhandlade på byggvaruhuset så nu har jag allt jag behöver för att färdigställa muren.



Andra varvet lecablock
På blockens överkant finns skåror som är ämnade för armeringsjärn. Jag har bockat järnen så att hörnen är ordentligt armerade. Jag har också sett till att de ligger ordentligt omlott och sett till att knacka bort leca så att järnen inte ligger och "rider" på ojämnheter eller kanter.
Ny omgång putsbruk och mura frikostigt så att det inte blir några tomrum. Se till att fylla alla skarvar och släta till och mät att alla block är i våg. Jag har gjort en liten skränkning på muren, alltså låtit den luta ca 10 grader inåt för att slippa problem med att den om några år börjar luta utåt.


Kant för vattenavrinning
Det finns alltid en risk att det kommer att bli vatten stående bakom muren. Skulle detta inträffa och vattnet kommer i kontakt med lecan så har lecablocken en tendens att suga åt sig vattnet. Skulle det dessutom bli minusgrader är katastrofen ett faktum. Lecablocken fryser sönder!!
För att slippa ligga sömnlös varje gång det regnar eller är minusgrader så har jag löst detta genom gjuta en rejält hög kant av betong på insidan av muren. från plattan och hela första varvet leca har jag smetat upp betong så att eventuell fukt och vatten har en naturlig väg att rinna ut från muren och bort från plattan. Så småningom så kommer det även att finnas kall asfalt och platonmatta för att skydda muren. Dessutom är planen att motfylla med sten närmast muren. Men..., det är NU det finns tillfälle att förebygga. När allt är motfyllt är det mycket jobbigare.


Trappsteg
När jag ändå är igång med betongblandaren och den är skitig så passar jag på att gjuta trappsteg och trampplattor. Jag har två formar för trappsteg och två formar för trampplattor som jag återanvänder. Det brukar gå att gjuta ca 5-6 steg innan formen blir för dålig och och virket måste bytas ut. Använder man skruv (rikligt med skruv) och tillräckligt långa så håller formen och det är lätt att ta isär den och sätta ihop den igen. De behöver stå ca 3-5 dagar innan jag lossar formen. Man bör inte glömma att vattna dem och täcka med plast så att de inte brinner för snabbt.

2 kommentarer:

  1. Hur har det gått med muren?

    Om den är putsad och klar så vill vi såklart se bilder på den fantastiska skapelsen! :)

    //Kent

    SvaraRadera
  2. Keep this going please, great job!

    Have a look at my webpage :: http://www.incaradvancements.co.uk

    SvaraRadera