måndag 8 augusti 2011

Stödmur av lecablock

De flesta stödmurar på tomten är byggda av Benders Megawall Project. (se bilden nedan)

 De har varit relativt enkelt att stapla dessa block på varandra och de är lätt att lägga dem i mjuka böjar. Vissa murar har blivit väldigt höga men de är fast förankrade med geonät vart tredje varv för att garanterat stå stadigt och inte tryckas utåt av jordmassorna.

Huset är putsat och vitmålat. En del stödmurar byggdes redan av markanläggningsfirman och dessa byggdes med lecablock som sedan putsades. För att få det lite mer enhetligt har vi fortsatt med ett par stödmurar på framtsidan i samma teknik. Dessa murar är lite mer strama och går i zig-zack på båda sidor om entrétrappan.

När huset var nybyggt snickrade vi ihop en provisorisk entrétrappa som vi använde i två år.
Den fyllde sin funktion och familjen och våra besökare fick spatsera upp och ned för denna trappa åtskilliga gånger.

Efter moget övervägande bestämde vi  oss för att ha en rak granittrappa. Det fanns inte så mycket plats över för andra alternativ.

Det var svårt att hitta en kunnig entrepenör som kunde utföra uppdraget. Resultatet blev bra men notan blev dyr. Till höger om trappan byggde samma entrepenör en stödmur i leca-block som vi sedan putsade och motfyllde med grus och jord.
Detta resulterade i en "platå" där vi kunde anlägga en liten gräsmatta.

I år har turen kommit till den vänstra sidan. Motsvarande mur har jag gjort själv utan hjälp av dyr entrepenör. I dagarna har det murats med leca-block och bruk. Det går alltså att läsa sig till hur man skall göra - här finns en användbar länk -  WEBER
Här finns en annan favoritlänk - Nyströmscement

Jag skall väl erkänna att jag inte följt beskrivningarna till punkt och prickar. Jag har bland annat satsat ordentligt på bottenplattan och jag har armerat VARJE varv.

Den nya vänstra muren har fått samma vinkel som den högra muren och planen är att anlägga gräsmatta på samma nivå som den tidigare.
På ovanstående bild kan man se att muren är murad. När bruket torkat (förhoppningsvis imorgon) skall jag putsa muren 2 ggr på insidan, måla den med kall asfalt samt sätta dit platonmatta så att det omöjligt kan tränga in fukt i muren från insidan. När alla dessa moment är gjorda kan jag motfylla med grus och jord och anlägga gräsmatta.
Då jag murade lade jag dubbla armeringsjärn mellan varje rad av lecablock. Detta för att minimera risken för sprickor i framtiden.

4 kommentarer:

  1. Ja du... Har kikat lite här, för jag funderar på att lägga sten på nåt sätt på våran gård, vilket kommer att bli ett 10-årsprojekt.. ser att du har lite att bita i åsså - My god, vilken tomt! Men vill påstå att du e duktig - o fint blir de :D Kommer nog att kika in här fler ggr o få lite tips o ideér..
    Ha de gott... Från ett - just nu - regnigt södra Halland
    // Lisa

    SvaraRadera
  2. hej, roligt att hitta din blogg,vi har 6m höjdskillnad fr gatan upp till huvud entre och precis som du tänkte vi inte närmare på det förrän huset kom på plats i april....ojoj va mkt jobb som ligger framför oss,inga gym kort behövs de närmsta 10åren....åsa

    SvaraRadera
  3. Hej Lisa,
    vad kul att hitta din blogg,
    letar just inspiration till leca-stödmurar.
    Mvh Johanna

    SvaraRadera
  4. Hej,
    det är inte alls särskilt svårt att bygga en stödmurav leca. Jag trodde det först, därför anlitade jag ett profs första gången. Men..., insåg snart att det var mycket pengar för lite arbete.
    Se till att du har ett stadigt underlag, alltså gräv ut ordentligt och lägg dränera och komprimera. Du kan också lägga en markduk. Gjut därefter en platta som är garanterat vågrätt. Armera denna platta ordentligt så att du inte riskerar att den spricker eller sätter sig. Jag har gjutit 15-20 cm tjock platta och den är ca 60 cm bred. Börja sedan mura med lecablock och murbruk, lägg armeringsjärn i skårorna och se till att dessa går omlott i hörnen och då de skarvas. Använd riktsnöre så att du får muren rak. Längst ned mot plattan lägger du murbruk så att det sluttar nedåt utåt på både insidan och utsidan. Om muren skall motfyllas med jord bör du måla med kall asfalt på insidan minst två tjocka lager, sätt därefter platonmatta så att du inte får fukt i muren från insidan. Om du får det riskerar muren att frysa sönder. Putsa muren på utsidan och måla. Slutligen lägger du på toppsten eller plåt som skyddar muren uppifrån från fukt. Sätt dig därefter och njut och titta på din snygga mur och ta emot gratulationer från vänner och bekanta. Lycka till!
    /lisa

    SvaraRadera