fredag 27 juni 2014

Hur ser det ut - ett år senare ?

Att gjuta och bygga har sin charm. När man står där mitt i betongdammet och sågspånen och det ligger spillvirke och verktyg huller om buller så kan det vara svårt att se hur det kommer att bli. Men..., hela tiden har man ju en inre målbild som man vill förverkliga - och det roliga är att det blir "nästan" som man har tänkt!

Sååå..., här kommer mina målbilder! Ok - det kanske ska bli lite mer frodigt men det är på gång;-)

1. Trappan ner från balkongen/altanen
Om ni har tittat på mina tidigare inlägg så har ni nog förstått att det har varit en utmaning att försöka undvika att få grannens tomt att rasa ned mot huset. Att titta på en tomtkarta med höjdanvisningar är inte samma sak som att förstå hur det kommer att se ut i verkligheten. I vårt fall handlade det om en höjdskillnad som värst på ca 6 meter som skulle trollas bort på ett par ynkliga 4 meters bredd. Jag kan avslöja att Benders har i alla fall blivit stenrika genom att ha mig som kund;-)

 Från husets övervåning går man ut på en balkong/altan. Från denna altan är det numera möjligt att promenera ned för en betongtrappa längs stödmuren till gräsmattan nedanför. Den gjutna trappan är också bottenplatta för stödmuren och fungerar som förankring av den väldigt höga muren. Förhoppningsvis gör detta att jordmassorna på grannens tomt inte trycker ned muren på min sida förrän om ca 100 år eller så.
Jag har medvetet skränkt muren extra mycket för att slippa lägga om den. Det framgår förhoppningsvis av den övre bilden.



Jag är nöjd med trappan och muren. Det blev faktiskt som jag tänkt mig. Förhoppningsvis kommer klätterhortensian och murgrönan att dölja en del av stenarna om ett par år.

Muren är byggd i två etage som framgår av bilden. Lite knepigt är det med växter eftersom det är norrläge och ganska skuggigt. Jag tyckte det såg lite läckert ut att göra en stenrabatt direkt bredvid det nedersta vilplanet. Det ser snyggt ut när man tittar ut genom fönstret som vetter mot rabatten.


Det är bra att inte ha så höga murar. Personligen tycker jag det är snyggt om man kan "bryta" in med lite grönska mitt i muren. Dessutom har jag jobbat med lite svängda former och det av flera skäl;
1. på en rak mur syns varenda liten millimeter om du misslyckas och inte får den totalt spikrak
2. Det ger ett mjukare intryck med svängd form
3. Den blir stadigare om den är svängd

2. Trappan upp från balkong/altan
Det kan synas lite märkligt att man behöver en trappa som går uppåt från en balkong - men så är det på det här stället. På baksidan av huset så finns det en rejält brant slänt.
 Jag har inte blivit helt klar med den här trätrappan men å andra sidan finns det ännu inte så mycket att komma upp till där på baksidan. Det är skötsel av befintliga växter och nyplantering som kräver hjälp av trappstegen.
  Även här har jag valt att svänga muren och dela upp den så att det blir en övre mur och en undre. På detta sätt har jag möjlighet att ha en rabatt här och dessutom fungerar det nedre murkrönet utmärkt som avlastningsyta när jag använder grillarna.
Dessvärre är det lite ont om sol i bakkant här också. Jag har valt ormbunkar och funkia mot muren och väntar spänt på att två klätterhortensior ska börja trivas och dölja den övre delen av muren. I framkant däremot har jag satt hängpelargoner som sträcker sig mot ljuset och döljer muren i framkant.
Skaffade en rosenstav som fick markera hörnet och det har jag inte ångrat!