tisdag 27 september 2011

Boklista


Här nedan finns en boklista och en kort recension på böcker jag köpt eller lånat. Ju fler stjärnor (**) desto bättre. Inte säkert att du har samma smak och intresse som mig så ta mina recensioner med en nypa salt.

Det finns också bra bloggar du kan besöka indelade efter växt-zon.
http://stocksundgarden.blogspot.com/2011/06/svenska-tradgardsbloggar-uppdelat-pa.html



Innehållsförteckning:
  • Böcker om Växter & jord
  • Böcker om trädgårdsdesign & idéböcker
  • Sten & betong

Växter & jord

***** Perenner, Inspiration-Skötsel-Lexikon-Marie & Björn Hansson
ISBN-978-91-518-5050-4

Om du bara ska äga EN bok så är det den här - den här boken är ett MÅSTE! Beskriver allt du behöver veta om perenner - vad de heter (latin & svenskt namn), var de trivs, vilka grannar de vill ha, historia, etc, etc....



** Den goda jorden - Philippe Plöninge
ISBN 91-518-4069-3

Säkert en jättebra bok men helt omöjlig att praktisera.





Trädgårdsdesign & idéböcker

***** Small space gardens - David Stevens
ISBN-1-84091-466-1 

En riktig wow-bok! Behöver du inspiration - köp eller låna denna bok. Engelsmännen är mästare på trädgårdar - det är bara så!




*** Idébok för din trädgård - Britt-Louise & Göran Malm
ISBN -91-552-1199-2


** Stora Trädgårdsboken - Carin Swartström
ISBN 91-534-1213-3

Gäsp!!!








Sten & Betong

*** Steg för steg Stenläggningar Alan & Gill Bridgewater
ISBN 91-518-4646-2

För en nybörjare kan den här boken vara kul och intressant att läsa.









** Stenprojekt för trädgården - Leif Quist
ISBN 91-518-4194-0

Nja..., smaken är som baken - delad.



Växter på murkrön


 Det fanns en bild i mitt huvud i våras då jag började bära upp jord och gödsel till den då nyss färdigställda murens murkrön.

 1. Planteringsplan
Min plan var att plantera en gammaldags rosenbuske längst bak mot grannens fårstängsel. Vita dagliljor och ljusgula Iris i mitten och lite vita små nejlikor som utfyllnad.

2. Just nu
Just nu ser rabatten ut som på bilden ovan. Inte så mycket som blommar förutom blomstertobaken som jag fick av grannen och som formligen väller ut över alla kanter.
3. Blomstertobak
Håll med om att den är vacker trots att vissa planter nu är 1,5 meter höga. Den har blommat oavbrutet sen i juli och den lär nog hålla på till frosten. Gödsel = jätte-blomstertobak


4. Tar den över??
Jo..., jag får nog erkänna att tobaken blev lite väl dominant. Det blev inte alls som min plan. Det finns en del andra perenner under tobakens blad som inte riktigt orkar fram. Nästa år - nya försök och då kanske en lite mindre aggressiv 1-åring.

måndag 26 september 2011

Stödmuren motfylld och gräset börjar växa

Det var drygt en månad sedan som jag blev klar med min stödmur. Den skall visserligen putsas en gång till, avtäckas med granit samt putsen skall målas. Men...., målningen får vänta till våren - endast avtäckningen skall göras innan snö och kyla kommer.

1. Att motfylla
Baksidan av muren är målad med två lager kall asfalt. Detta för att inte fukt skall tränga in i lecablocken. Jag har verkligen varit frikostig med asfalt och kladdat i ordentligt i alla vinklar och vrår. Därefter har jag placerat en platonmatta. På bilden kan ni se kanten av platonmattan sticka upp ett par centimeter, jag skall böja den utåt mot gräsmattan när jag lägger på toppstenen så att det sluter tätt mot toppstenen. Platonmattans nedre del är ca 30 cm för lång och har vikts ut över bottenplattan. När jag sedan satte igång med motfyllandet så såg jag till att lägga stenar närmast platonmattan så att det blir dränering. Resten av utrymmet fylldes med åtskilliga skottkärror sten och grus. lite då och då vattnade jag på grusbädden för att den skulle packas ordentligt eftersom jag inte har någon vibratormaskin. Sista 20-30 cm har jag lagt vanlig matjord som packades. Och allra överst så strödde jag ut gräsfrö som jag myllade ned med en kratta. Det var ca 4 veckor sedan som gräsfröna kom i jorden - nu börjar gräset se grönt ut även om det är glest.


2. Fortfarande fukt i muren
Muren är putsad två gånger. Det är gjort med puts speciellt avsedd för leca. Putset blandas med vatten enl. beskrivning på säcken. Jag kör putset i cementblandaren och det är viktigt att det för köra i minst 10 minuter så att det blir en "seg" konsistens. Om man tar det för tidigt har vattnet inte blandats in tidigare och det blir svårt att applicera och inte alls lika hållbart. Det är viktigt att muren (lecablocken)) är fuktiga innan man sätter igång med att putsa annars fastnar inte putsen så bra. Sätt en vattenspridare i närheten och låt den blöta ned lecablocken riktigt ordentligt.

3. Gräsmatta på båda sidor om entrén
Nu har jag äntligen gräsmatta på båda sidor om entrén. Innan vintern skall jag se till att täcka av toppen på den nya stödmuren med granit på samma sätt som jag har gjort med den första muren. Det är viktigt att det inte kommer ned fukt i lecablocken, skulle det inträffa finns det riska att de fryser sönder i vinter.

4. Elefantgräset växer
Jag har planterat elefantgräs nedanför den första stödmuren. Det har blivit en ordentlig tuva. Planen var egentligen att jag skulle göra ett buskage här och elefantgräset skulle egentligen bara få ett temporärt hem just här. Men..., nu börjar jag gilla gräset och funderar på att dela plantan så att jag får en tuva till framför muren.


5. Rund rabatt klar
Nu äntligen börjar min runda rabatt se färdig ut. Sen förra sommaren har man i nederkant sett betongkanten som jag gjutit stenarna i. Nu döljer jorden denna fula kant och det ser genast mycket prydligare ut. Det finns stora fördelar att "bygga" kantstenar och rabattkanter direkt på marken INNAN man forslat dit jord och gårdsgrus. Problemet brukar bara vara att man har för bråttom och vill se resultat snabbt - då börjar man med jorden. Det trista då är att man måste skotta undan jord (eller gårdsgrus) för att preparera kanter i efterhand.